Hvad Er Keramik

Keramik, det hotteste inden for den kreative verden i dag. Du kender den formentlige fra din tid i folkeskolen, hvor du fik en klump vod ler imellem hænderne som blev formet, tørret og til sidst brændt. Processen er stadig det samme om det er for nybegynder eller hos en dygtig keramikker. 

Der findes nogle typer af ler men den mest kendte er stentøjsler, porcelænsler, lertøjsler og rakuler. Forskellen ligger i lertypen og den temperatur den brændes ved. 

Lertøj er en porøst lertype der brændes ved lavere temperatur end f. eks stentøj og kan kun bruges til brugskunst hvis leren blier lukket helt med glasur, grundet lertøjt ikke er vandtæt. Brændingtemperatur for lertøj er op til 1100 °C

Stentøj i modsætning er god til brugskunst pga. den brændes ved høj temperatur og bliver dermed helt vandtæt, frostsikker og kan anvendes i bageovne, tåler opvaskemaskine samt at stå udenfor om vinteren. Stentøj brændes fra 1100 - 1300 °C

Porcelæn er typisk hvid ler og dens egenskaber gør at den kan anvendes til meget tynde produkter. Produkte af porcelænler bliver massig, isoleret og trykfast, der gør den perfekt til brugskunst. Porcelænsler er den der tåler den højeste temperatur af alle lertyper, brændes fra 1200 til 1600 °C

Rakuler

Der findes ikke egentlige en raku ler men den ler der bruges til arbejdet skal være meget stærk, da det bliver behandlet hårdt. Efter skrærven er tør skal den forglødes i almindelig keramikovn. Det gør leren stabil og klar til at der bliver lagt glasur på (glasur der smeltes ved lav temperatur, på 700-800  °C

 

 Hvad sker der ved brænding

Ved temperaturer mellem 300 og 400 grader fordamper vandet mellem lerkrystallerne, ved temperaturer over 500 grader nedbrydes lerkrystallerne og krystalvandet forsvinder, leren har nu mistet sine plastiske egenskaper. Ved temperaturer op til 900 °C er det keramiske materiale stadig porøst, kun delvist vandtæt og ikke frostsikkert. Ler som har været igennem brædning op til 900 -950 °C er nu forglødet og klar til begitning eller glasurpåføring. 

Ved temperaturer på ca. 1000 °C sker der en sintring af leret, hvorved de enkelte partikler begynder at smelte sammen og porøsiteten forsvinder og keramikken bliver vandtæt samt at den kan tåle frost. 

Til sidst påføres der begitning eller glasur på keramikken, som brændes ved 1200-1350 °C 

Den beste måde at brænde sit keramik på at er at starte med 100°C i timin til 600 °C og derefter 200-250°C i timen til ønsket toptemperatur er nået derefter anbefales 30-45 min holdtid. Når brændingen er slut skal ovene få lov til at køle sig selv ned. Ved 600 °C kan propper i ovnen fjernes, ved 200°C kan ovnen åbnes på lille klem og ved 100°C kan den åbnes helt.  Denne process kan sagtens tage op til 24 timer afhængigt af ovnstørrelse, mængde i ovene og omgivelser. 

 

Hvad er glasur/begitning

Glasur / begitning på keramik er samme som malerens maling. Glasur laves af pulveriserede miniraler og stenarter samt blandinstilsætningsstoffer. 

For det meste skal skærven forglødes før den kan glaseres men nogle gange kan skærven glaseres inden brænding, men det afhænger af glasurtypen. 

Efter at glasuren er rørt op med vand, påføres den det forglødte emner. Dette kan gøres ved at hælde, dyppe, sprøjte eller pensle glasuren på.

Når glasuren er tør, skal keramikken brændes igen. Brænding af glasuren afhænger af hvilken type ler, der er brugt som og glasurne. Ved forkert temperatur kan lertøjsler smelte, hvis den bliver brændt ved lige så høj varme som stentøjsler og porcelænler og derfor er det vigtigt at holde de forskellige lertyper adskilt. Glasurbrændingen varer mange timer, og ovnen skal køle af før den kan åbnes.